زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

استکبار در برابر توحید (قرآن)





آیاتی از قرآن در باره استکبار کافران مجرم در برابر پذیرش توحید است که به آن‌ها اشاره می‌منیم


۱ - استکبار از پذیرش توحید



مجرمان کافر، در برابر پذیرش توحید استکبار کردند.
الـهکم الـه وحد فالذین لا یؤمنون بالاخرة قلوبهم منکرة وهم مستکبرون. معبود شما خداوند یگانه است اما کسانی که به آخرت ایمان نمی‌آورند، دلهایشان (حق را) انکار می‌کند و مستکبرند
و از آنجا که ایمان به مبدء و معاد همه جا با یکدیگر قرین و لازم و ملزوم یکدیگرند بلافاصله اضافه می‌کند: " آنها که ایمان به آخرت ندارند (و طبعا ایمان درستی به مبدء نیز ندارند) دلهایشان حقیقت را انکار می‌کند و در برابر حق مستکبرند" (فالذین لا یؤمنون بالآخرة قلوبهم منکرة و هم مستکبرون) .
و گرنه دلائل توحید برای آنها که حقجو و متواضع در مقابل حقیقتند آشکار است، و هم دلائل معاد، ولی خوی استکبار و عدم تسلیم در برابر حق سبب می‌شود که آنها دائما حالت انکار و نفی به خود بگیرند، حتی حقائق حسی را نیز منکر شوند تا آنجا که این معنی به صورت حالت و ملکه‌ای در می‌آید و با وجود آن هیچ سخن حق و دلیل و منطقی در آنها نفوذ نمی‌کند.
آیا دلائل زنده‌ای که در آیات قبل در زمینه عدم شایستگی بتها برای پرستش گذشت کافی نیست که هر ذی شعوری تصدیق کند بت لایق پرستش نیست؟
ولی باز می‌بینیم این جمعیت با کمال تعجب از پذیرفتن این حقیقت آشکار خودداری می‌کردند.

۲ - توهین به پیامبر



انا کذلک نفعل بالمجرمین• انهم کانوا اذا قیل لهم لا الـه الا الله یستکبرون• ویقولون ائنا لتارکوا ءالهتنا لشاعر مجنون. ما این گونه با مجرمان رفتار می‌کنیم! • چرا که وقتی به آنها گفته می‌شد: «معبودی جز خدا وجود ندارد»، تکبر و سرکشی می‌کردند... • و پیوسته می‌گفتند: «آیا ما معبودان خود را بخاطر شاعری دیوانه رها کنیم؟! »
ابن عباس گوید: یعنی آنهایی که برای خدا انبازها و شریکها قرار دادند.
و بعضی گفته‌اند: یعنی ما مانند آنچه با این گروه کردیم با گنه کاران- خواهیم نمود، سپس خداوند سبحان بیان نمود که او ایشان را برای خاطر این کار عذاب نمود.
انهم کانوا اذا قیل لهم لا اله الا الله یستکبرون که هر گاه به ایشان گفته میشود خدایی جز خدای جهان نیست آنها سرکشی میکردند از قبول توحید. و یقولون ا انا لتارکوا آلهتنا لشاعر مجنون و میگفتند آیا ما برای سخن شاعری دیوانه خدایان خود را واگذاریم.
ابی مسلم گوید: یعنی از این سخن ناراحت میشوند و اهانت میکنند به پیامبری که ایشان را بتوحید میخواند، و میگویند ما پرستش بتها را برای گفته شاعری دیوانه یعنی پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم که ما را بخلاف عبادت بتها دعوت میکند رها نمیکنیم،

۳ - پانویس


 
۱. نحل/سوره۱۶، آیه۲۲.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۱، ص۱۹۲.    
۳. صافات/سوره۳۷، آیه۳۴ - ۳۶.    
۴. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، طبرسی، ج۸، ص۳۰۳.    


۴ - منبع


روش فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «استکبار در برابر توحید (قرآن)»    


رده‌های این صفحه : توحید | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.